Apotheek Deli-Bergema

Amsterdamsestraatweg 373 3551CK Utrecht Tel:030 244 12 28

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Seborroïsch eczeem

Inhoud

Seborroïsch eczeem

Wat is seborroïsch eczeem?

Bij dit eczeem komen er gele of bruine, vettige schilfers op de huid. Dit kan jeuk geven. Uw huid wordt rood als u een lichte huid heeft. Uw huid kan lichter worden als u een getinte of donkere huid heeft. 

Dit eczeem zit vaak:

  • tussen de haren (dan heet het roos)
  • in de wenkbrauwen
  • tussen de wimpers
  • naast de neus
  • en achter en in de oren

Ook kan het eczeem voorkomen op de borst, de rug en in de lichaamsplooien, zoals de lies.

De medische naam van dit eczeem is seborroïsch eczeem. 

Als familieleden van u dit eczeem hebben, is de kans groter dat u er ook last van krijgt. Het eczeem kan dus erfelijk zijn. 

Ook baby’s kunnen dit soort eczeem hebben. Het heet dan berg. Dit gaat vanzelf weg.

Het eczeem komt doordat het huidvet (talg) verandert. Als dit huidsmeer verandert, gaan de gistcellen op de huid waarschijnlijk sneller groeien.
Iedereen heeft gistcellen op de huid. Maar als het er heel veel zijn, kunnen ze een ontsteking van de huid geven.

Het eczeem kan erger worden:

  • bij stress
  • bij kou en droge lucht
  • als u vaak een muts of pet draagt

Dit eczeem kan geen kwaad. 

Het is ook niet besmettelijk: u kunt het niet van iemand anders krijgen en ook niet aan iemand anders doorgeven.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Doe geen dingen die dit eczeem erger maken:
  • Was uw haar en huid met een shampoo en zeep zonder parfum erin. Bijvoorbeeld een baby-shampoo.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Bijnierschorshormonen
Bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd, die op de huid worden gebruikt, in een crème, zalf of lotion, remmen ontstekingen en verminderen zwelling doordat ze de bloedvaten vernauwen. Hierdoor zullen de jeuk, droogheid en schilfering van de huid afnemen en de roodheid verminderen. De korsten zullen ook verminderen of verdwijnen.

Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte.

  • Zwak werkzame bijnierschorshormonen. Voorbeeld is hydrocortisonacetaat.
  • Vrij sterk werkzame bijnierschorshormonen. Voorbeelden zijn alclometason, clobetason, flumetason, hydrocortisonbutyraat en triamcinolonacetonide.
  • sterk werkzame bijnierschorshormonen. Deze middelen worden gebruikt bij zeer ernstige vormen van seborroïsch eczeem. Voorbeelden zijn betamethasonvaleraat, desoximetason, fluocinonide, fluticason en mometason.

Bijnierschorshormonen met ureum
Ureum bevordert opname van water door de huid, waardoor deze weker wordt en de schilfers sneller verdwijnen. Bovendien zorgt ureum ervoor dat bijnierschorshormonen beter in de huid kunnen doordringen. Voorbeeld is ureum met hydrocortisonacetaat op de huid.

Bijnierschorshormen met clioquinol
Deze combinatie wordt gebruikt bij ernstige ontstekingen van de huid als deze geïnfecteerd is met bacteriën of schimmels. Clioquinol doodt bepaalde bacteriën en schimmels waardoor de infectie zal verdwijnen. Voorbeeld is de combinatie van clioquinol met flumetason.

Antischimmelmiddelen
Antischimmelmiddelen, ook wel antimycotica genoemd, werken tegen schimmel- en gistinfecties van de huid. Het beschadigt de celwand van de gist die een rol speelt bij seborrhoïsch eczeem, waardoor de gist afsterft. Hierdoor zullen de infectieverschijnselen afnemen en zullen de jeuk en de roodheid verminderen. Voorbeelden zijn ketoconazol crème en ketoconazol gel voor de behaarde hoofdhuid.

Teerpreparaten
Teerpreparaten zijn middelen die ontstekingen remmen, de jeuk stillen, licht ontsmettend werken en de zwelling verminderen doordat het de bloedvaten vernauwt. Bovendien bevorderen ze een normale groei van de huid. Ze worden alleen gebruikt bij ernstige vormen van seborroïsch eczeem. Vaak in de vorm van een shampoo of een lotion.Voorbeeld is koolteer.

Terug naar overzicht